24 Temmuz 2010 Cumartesi
Çok sevdiğim Vilyım.
Çok sevdiğim Vilyım Saroyan, ki Bitlislidir aslen kendisi, romantik biri. İnce, tatlı, muhabbeti güzel, gönlü hoş biri. Kardeş gibi benzediği Hulusi Kentmen'den sadece üç yıl büyük olmasına şaşmaya gerek yok demek ki.
Zaman zaman, hayat soğumuş mercimek çorbasına benzediğinde kendisinin İnsanlık Komedya'sından parçalar okur, ışıltısız gözlerime ışık, çekilmiş damarlarıma kan ararım. Çünkü Saroyan kendi çocukluğuna bakıp öyle bir cennet hissiyatı yaratmıştır ki, cennetin içine batıp her şey yerli yerinde dersiniz.
Cennet mutluluk demek değildir evet, her şeyin yerli yerinde olmasıdır olsa olsa. Ölümün, kederin, açlığın hatta savaşın yerli yerinde olması. Her şeyin anlaşılır, kabul edilebilir, anlamlı olması.
Baron Vilyım'ın komedyası böyle olmaklığıyla bizi Fresno'daki fakir çocukluğundan bozma bir cennete götürür, yaşamın güzelliğine insanın inceliğine iman ettirir.
Şimdi çıkar gelirse hep beraber Bitlis'e gideriz, her şeyi yerli yerine koyarız.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
"Ailede Delilik" ne muhteşem bir öyküdür. Saroyan'ın adını her duyduğumda mezalığına "Ararat" ismini takmış göçmen bir Ermeni topluluğu gelir aklıma. Toprağı bol olsun...
eren yeni gördüm yorumunu, geç cevap veriyorum, kusura bakma.
ailede delilik'i hatırlayamadım ama özellikle ilk dönem öykülerini hep çok severim ben saroyan'ın, okumaya doyamam.
Saroyan'la sayende, geçen yaz FF'de kitap tavsiyenle tanışmıştım, yüzümde devamlı bir gülümseme ama bir yandan da ağlamaklı, okumuştum. Haberi okuyunca aklıma geldi senden duyduğum.
Büyük ihtimal görmüşsündür ama yine de:
http://www.armenianweekly.com/2011/09/28/william-saroyan-a-30-year-retrospect/
Yazı, yazı olarak çok iyi değil ama verdiği his, Saroyan'a duyulan sevgi, baki.
passive, çok memnun oldum, ne de güzel bir şeye vesile olmuşum.
yok yazıyı görmemiştim, teşekkür ederim. dediğin gibi hissi bendekinin, bizdekinin aynısı. fresno'da var bir bitlis işte. ondan mıdır ki?
bak canım insalık komedyası'nı okumak istedi yine.
Yorum Gönder