Benim için Haydarpaşa Garı, 1) kız arkadaşın memleketine uğurlandığı yerdir. Az valiz sırtlamadım, yalan yok! Gençlik işte, doyulmayan eşeklik.
2) Dünyanın en güzel rakı içilen en güzel gar lokantasının evsahibidir. Ne zaman Haydarpaşa'dan bana yol görünse, trenin hareket saatinden birkaç saat önce giderim. En güzelinden bir meyhane karakteri vardır çünkü bu lokantanın. Rakısıyla, geleni gideniyle, garsonuyla insanın tenine işleyen hüznü ve lezzeti vardır.
3) Sabahçı kahvesinde yıkık bir suratla çay içen yalnız Ozan Orhon'dur.
Sabahçı kahvesi gar lokantasından başka bir yer değil, şaşırmaya gerek yok. 3. şıkta isim değiştirmesinin sebebi vaktin sabahın pek erken saatleri olması. 5-6 sene önce... Ankara'ya gidilecek, arkadaşla sabahın köründe Haydarpaşa'ya varılmış, lokantaya girilmiş, kahve içip uyanılacak. Hava buruk, gar sessiz.
Kahveden ilk yudumu aldığımda fark ediyorum. Bomboş lokantanın bizden başka tek müşterisi pek yorgun gözlerini masadan kaldırmayan Ozan Orhon. Kalınca montunu çıkarmamış, sessizce çayını içiyor. Ya pek bedbaht görünüyor, ya biz yakıştırıyoruz ona bu bedbahtlığı.
(O an akla geliyor, ortaokul yıllarında kızların pop yıldızlarını nasıl paylaştığı. Özlem, Tarkan'ı alınca, Sibel, "yaşasın Ozan benim" demişti. İstiklâl Marşı'nı okumuştuk, evlere dağılıyorduk.)
O zaman Haydarpaşa'daki bu yalnız, bıkkın, yorgun eski şöhret görüntüsünün bizim canımızı acıtması, hafızamıza kazınması belki de hep bu şarkıların yüzünden. Lakin "biz" diye bir şey varsa da bu şarkılardaki hüzünden başka bir şey değil.
(Ferdi Tayfur söylüyor, Sabahçı Kahvesi)
8 Mart 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Ortada kuyu varsa nasıl yandan geçeceğini düşünüyor olabilir.
içinden haydarpaşa garı geçmediğinde de yazılarınızın "insanın tenine işleyen hüznü ve lezzeti" var. bazen hüznü, genellikle lezzeti. öyle bir şeyler işte. kısaca, siz yazınca çok seviniyorum ben.
Fazla takılma meydanda, Seyyarat. Lütfen.
Aglea, ne diyebilirim ki bu yoruma. Günüm güzelleşti bir anda. Çok sağol.
Yorum Gönder