29 Temmuz 2011 Cuma

Mutsuzluğu ödüllendiren şehir.

"Kurallara uymayanlardan oldu olası hoşlanmamıştır. Kurallar göz ardı edildiğinde hayat mantıklı olmaktan çıkar: İvan Karamazov gibi biletini iade edip emekliye ayrılsa da olur insan. Halbuki Londra sanki kurallara aldırmayan ve bu durum yanlarına kâr kalan insanlarla dolu. Sanki oyunu kurallarıyla oynayacak kadar aptal olan bir o var; o ve trende gördüğü öbür siyah takım elbiseli, gözlüklü, perişan yazıhane çalışanları. O zaman ne yapmalı? İvan'ın izinden mi gitmeli, Miklos'un mu? Ama ona öyle geliyor ki, kimin izinden giderse gitsin, kaybedecek. Çünkü nasıl hazza ve havalı kıyafetlere kabiliyeti yoksa yalancılığa, hileciliğe ve kuralları esnetmeye de kabiliyeti yok. Tek yeteneği mutsuzluk, sıkıcı ve dürüst mutsuzluk. Bu şehir mutsuzluğu ödüllendirmiyorsa burada işi ne?"


(J.M. Coetzee, Taşra Hayatından Manzaralar - Gençlik'ten. Çev. Suat Ertüzün)

2 yorum:

aglea dedi ki...

sevgili mehmet hayri, coetzee okumayı sonu gelmez bir şekilde, üstelik zamanla artarak seviyorum ben. halbuki bazen onu ezberlediğim, artık yazacağı tüm diğer kitapları onun hayatın yaşanmış olaylarını hikayeye dönüştürmesi gibi doğal bir şekilde öngörebileceğim duygusuna kapılıyorum. ama sıkıcı gelmiyor bu bana. anlıyorsun di mi. aksine coetzee ile böyle bir yakınlık bir tanımışlık duygusu, bu bağ hoşuma gidiyor, onu huzurlu, samimi bir güven duygusuyla okuyorum. kendini tüm hırpalamalarına zaman zaman tokadın dozunu kaçırmasına bi' takım karanlık hallerine rağmen...

şimdi ben akşamüstünün serinliğinde, tüller filan uçuşurken pencereye yakın koltuğa otursam, uzatsam ayaklarımı coetzee'nin evet "gençlik"ini veya dur dur, "yaz mevsimi"ni okusam. ama o serinlik yok işte. bu akşamda çıkmayacak o esinti. bu sıcak çok fena çok:)

Mehmet Hayri Zan dedi ki...

sevgili aglea, anlamışsındır zaten ben de çok seviyorum :) ama çok sert, rüya kurmaya fırsat vermeyen hani biraz da yaz akşamlarında keyif kaçırabilecek bir adam ya, bazen kendisinden pek hazzetmiyorum.

gelmez o esintiler, daha çok bekleriz :(