26 Aralık 2008 Cuma

lubos motl: fizik'in zort dediği yer!

Lubos Motl, Çek bir fizikçi. Ama benim için daha önemli olan tarafı şu: Motl, blog aleminin yıldızlarından. Bilimsel blog takipçileri için o bir ikon, bir dedikodu nesnesi.

30'lu yaşlarına varmadan Harvard'a hoca olarak katılmış Motl. Çok tartışılan "String Theory"'nin kurucu isimlerinden biri. Fakat birkaç sene sonra, Harvard'dan ve genel olarak akademiden ayrılmış, memleketine dönmüş.

Daha doğrusu o böyle söylüyor. Başkalarına göre Harvard onun bilimsel makale yazmak yerine çılgın bir hızla blog yazarlığı yapmasına ve yazılarının "politically correct" olmaya yanaşmayan saldırgan üslubuna dayanamamış ve Motl'u istifaya zorlamış.

Motl "sağcı" bir fizikçi! Küresel ısınmayı bir yaygara olarak görüyor, kadın bilimcileri sakınmadan aşağılıyor, çevrecileri ise bilimsel olmayan çıkarcı şantajcılar olarak değerlendiriyor. Tabii ki şaşmamak gerek, bloğu Scientology tarafından en iyi fizik bloğu olarak öneriliyor.

Sayfası okunduğunda ne kadar zeki bir adamla karşı karşıya olduğumuzu anlamak kolay. Ama ilginç olan zekâsı değil; bu zekâya eşlik eden öfkesi, kabalığı, yıkıcılığı vs. Sözünü sakınmıyor Lubos, beğenmediği kitabın yazarını yerden yere vuruyor, hem de öyle akademik alanda kalmayla yetinmeden, sık sık düpedüz hakaret ediyor.

Motl'a ne olduysa olmuş, bir şeyleri nasıl yaşadıysa yaşamış ve neticede öfke ve kin cinleri kanına girmiş. Bunu alıp cebime koyuyorum. Ama cevaplamak istediğim ama bir türlü cevaplayamadığım soru dimdik ayakta: Bu genç bilimcinin öfkesi neden küresel ısınma karşıtlarına, kadınlara ya da çevrecilere yönelik? Neden sanayicilere, savaşkan Cumhuriyetçilere vs değil bu öfke? Üstüne Lubos ne Teksas'ta bir çiflikte büyümüş ne Amerikan kültürüyle yetişmiş. Lisansını bile okumamış Amerika'da!

Merak edenler, "Okuyorum" bölümünde Motl'un bloğu için link bulabilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

niye sanayicilere, savaşkan Cumhuriyetçilere vs değil bu öfke? Üstüne Lubos ne Teksas'ta bir çiflikte büyümüş ne Amerikan kültürüyle yetişmiş. Lisansını bile okumamış Amerika'da!

-bilmem, belki yeni nesil romantikler şarkı söylerken gitar çalmıyorlardır,başkalarının gitarını çalmıyorlardır.kafasındaki doğruya ulaşma yolunu tersine yürüyerek,yani geri geri yürüyerek dolaşıyordur, ve onun tek ihtimali budur, diğerleri bilgisayar oyunlarındaki sahte, hayali kaldırımlardır.

New Game*

Mehmet Hayri Zan dedi ki...

New game,
yorumunuzu tam kavrayamadım. "Kafasındaki doğruya ulaşma yolunu tersine yürümek" nedir anlayamıyorum. Elbet vardır bir bildiğiniz.

Ama çevreyi, adaleti, barışı savunmak, yani "romantik şarkı söylerken gitar çalmak" için hiçbir referans göstermeden sahte ve hayali demek bok atmaktan başka bir şey değil.

Kötü olan şu: Gitar söyleyip şarkı söyleyenlerin bir parçası olamayabilirsiniz. Bunun için her an öfkeyle kavrulabilirsiniz. Motl gibi. Ama ahlak bu öfkeyi anlamayı ve kontrolü gerektirir. Bu öfkeden bir köpek yaratıp ona buna saldırtmayı değil.