30 Ağustos 2011 Salı

Not ediyorum. Agos 26 Ağustos.

Çıldırmak üzereyim.

Her şeyi not almak istiyorum ama her şeyi! Önemli bilgileri, tatlı anekdotları, tarihteki önemli günleri, zihin gıdıklayan fikirleri, her bi halta iyi gelen ilaçları, ilginç sokak isimlerini, bir türlü düzgün anlatmayı beceremediğim fıkraları, yıllık büyüme-enflasyon-cari açık rakamlarını, güzel makalelerin pek önemli noktalarını, teorik kitapların anafikirlerini her şeyi ama her şeyi deftere yazmak, bilgisayara geçmek,  özel bir sistemle notlamak, önem sırasına koymak...

Çok karışık çok. Ayrı dosyalar, ayrı defterler, hatta yazı stilleri, hatta ayrı bilgisayarlar.

Fena yorgunum.

İnsan bu kevgir hafızayla bu kadar inatçı olursa, hiçbir şey hatırlamamaya programlanmış bir beyinle her şeyi hatırlamak için iddialaşırsa sonu fenadır.

Evet bugün Agos'un son sayısını okudum. Buna göre:

* Bugün Divan Oteli, Hyatt Regency, TRT İstanbul Radyosu'nun, Gezi Parkı'nın vs bulunduğu alan 1939'a kadar Surp Agop Ermeni mezarlığı imiş. Uzun bir istimlak sürecinden sonra mezarlıktan herhangi bir iz kalmamış.
* "Mini mini valimiz. Ne olacak halimiz". Fahrettin Kerim Gökay. Süreçte etkili isimlerden, sonradan İstanbul valisi. Yıllar önce bir taksici abi, Gökay'ın kim olduğunu bana sormuş, bilemeyince nasıl okul okudun diye beni makaraya almıştı. (Kesinlikle not almam, sonra notları tekrar etmem gerekiyor)
* Mezarlığa 1919'da 1915'te öldürülen Ermeniler için bir anıt dikildiği iddiası. Kanıtlanmamış.

* Hınçak Partisi'nden Istepan Sabahgülyan'ın 1908'de ikinci baskısı yapılan Genç Türkiye kitabından: "Yerel gereksinimlere uygun yerel kurumlar [kurulmalı]. Yani farklı bölgelerin tarihi-siyasi öznelliklerini göz önünde bulundurarak ülkeyi bu gibi kurumlarla donatmalı ki bir yandan her bir millet kendi kimliğini koruma hak ve imkanına sahip olsun, öte yandan kendi içinde farklı birimler oluşturan bölgeler bu yerel kurumlar aracılığıyla devletin birleştirici kurumlarına bağlanabilsinler" (O. Kılıçdağı'nın yazısında geçiyor alıntı). Krikor Zohrab'a çok yakın görüşler. Osmanlı'yı özerklik ve anayasal yurttaşlık fikirleriyle ayakta tutmak isteyenler tekrar tekrar okunmalı. Bugün tam zamanı.

*Warren Buffett: "Kimin mayosuz yüzdüğünü dalgalar geri çekildiğinde görürsünüz". Ekonomist Vefa Tarhan alıntılamış. Tarhan, ABD'nin krizi atlatacağını ama Euro bölgesinin parçalanacağını iddia ediyor.

* Mustafa Basrık hoca. Bursa Orhangazi'de imam. Vaazından "Ne Mehmetler ne Hrantlar ölsün" demiş. Güzel bir abimiz.

* Diyarbakır'da restore edilen Surp Giragos Kilisesi 23 Ekim'de açılıyormuş.

* Devlet Doğubeyazıt'ta okullara Ehmedê Xani'nin ismini vermeye başlamış. Allah Allah. Ama Ahmet Hani şeklinde veriyormuş.




Hiç yorum yok: