19 Ekim 2011 Çarşamba

Git, bir manastıra gir!

Hamlet'ten Ophelia'ya:

"Git, bir manastıra gir! Ne diye günah çocukları besleyeceksin? Ben doğru adamımdır az çok, yine de öyle şeylerle suçlayabilirim ki kendimi, anam hiç doğurmasa daha iyi ederdi beni. Çok gururluyum, hınçlıyım, tutkuluyum. Bir anda öyle kötülükler geçirebilirim ki kafamdan, ne düşüncem hepsini kavramaya yeter, ne hayal gücüm biçimlendirmeye, ne zamanım gerçekleştirmeye. Ne diye sürünüp durur benim gibiler yerle gök arasında? Aşağılık herifleriz hepimiz, inanma hiçbirimize, manastıra gir..."


Ne kadar ne kadar ne kadar güzel bir metin bu, doyulmuyor.

(W. Shakespeare. Hamlet. Çev. Sebahattin Eyüpoğlu)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu alıntıyı okuyunca bahanem oldu, Hamlet'i bir daha elime aldım.

Ophelia'nın ölümü seçmesi, Hamlet'in "Güzel misin dürüst müsün?" sorusuna cevap gibi gelir bana. Ve nihayetinde, kendisini, sevgilerini ve nihayetinde Hamlet'i temizleyen, temizliğe çıkaran şey de Ophelia'nın bu cevabı vermeye cesaret etmesi olmadı mı? Bu bağlamda Ophelia ile Hamlet'i iki ayrı insan gibi değil de, oyunun kolay anlaşılması için ikiye ayrılmış ve sonunda da tekrar birleşip tamamlanan bir tek insan gibi düşünmekten hoşlanıyorum.

Ophelia'yı, Lady of Shalott'a da benzetirim. Ölüm şekillerinin bariz aynı olmasının dışında, aşkla -eğer solmasın isteniyorsa- verilebilecek tek karşılığın ölmek olduğunu bildiklerinden.

Biraz bakınayım internette dedim; kim ne yazmış diye Ophelia hakkında. Azgın teke sendromu yüzünden başları dumanlanmış ve tenurelarını alamamanın hırsını biçare edebiyat figürlerinden çıkaran çemkirik misogynistlerle, 16. yüzyılda yazılmış metin üzerinden cinsiyet-kimlik konuşup (Shakespeare iyiydi ama çevresi kötüydü) üçüncü sınıf feminizm yapan ablalar çıktı karşıma. Pöh.

Mehmet Hayri Zan dedi ki...

o kadar kötü mü ophelia hakkında yazılanlar ya? son yıllarda ophelia halleri hakkında türkçede de çok yazıldı. ben derim ki herkes sever ophelia'yı ve kimse kızmaz kızamaz ona. ama tenure meraklıları bu masum bakışla, tenure falan alamazlar o doğru!

hamlet'te ophelia'yı tek düşünmek hoşuma gitti passive. ben daha çok hamlet'in günahını günahlıktan çıkaran kurban gibi görüyorum ophelia'yı. odipus'un gözleri neyse kendisine, hamlet'e de ophelia o bence.