17 Temmuz 2010 Cumartesi

At.

At'ın acı çekmesinde sihirli bir şey var.

Raskolnikov'un rüyasındaki at, Niçe'nin delirdiği o anın kahramanı olan at mı? Neden yüreği karanlığa değmiş adamların tükendiği yer at'ın acı çekmesiyle eşleniyor? Andrey Rublev'de koca yangının değil de, koca yangının içinde kalmış atın can acıtması neden?

Belki de dünyada attan daha soylusunu bulmak mümkün olmadığından. Güçlü, kuvvetli, heybetli, hızlı vs olan değil sadece; mahzun, ince, müşfik gözleriyle kuvvettinde kibirden eser olmayan da o.

At yani, güzellik fikrinin ta kendisi.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Ilk aklima gelen atin psikoanalitik yorumu oldu. Freudien teoride Hans denen bir cocugun at korkusunun analizinde bu somutlanir. At babayi temsil etmektedir ve Oedipus complexi, repressyon ve kastration anxietesinin toplamina karsilik gibi gelir. Bir de sizofrenlerin resimleri, dusleri, hallusunasyinlari uzerine yapilan arastirmalarda da at figuru onemli bir yer tutar...

baratrion dedi ki...

Tarkovsky'nin atları üzerine uzun uzun konuşulabilir gerçekten. Ivan'ın çocukluğunda da masumiyet içre bir mutluluğun temsili gibidir yere düşen elmaları yiyen atlar.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Ben günümüzün atlarını konuşmak isterim. Roman vatandaşlarımızın elinde açlıktan ölen o asil hayvanları görmemezilkten geliriz ben buna yanarım...

mavi duvar dedi ki...

geçmiş zaman olur ki sözcüklerimin arasına sıkıştırdığım kelimeler topluluğunun içindeki; "nietzsche sarılıp ağlayacak bir at bulamayacak dernekte…sarılıp ağlayacağım nietzsche’ye." tümcesi geldi şimdi aklıma, bu satırlarınızı okuyunca...at yani, güzellik fikrinin ta kendisi olduğundan sanırım?

Mehmet Hayri Zan dedi ki...

Sevgili Eg, sen yazdıktan sonra aklıma geldi. Ahmet Hamdi de Huzur'da Mümtaz'ın rüyalarında çok kullanıyor at'ı. O rüyalar çok ciddi psikanaliz okumayla kurulmuş. Yanlış hatırlamıyorsam Suat'ı da ata benzetiyor. Mümtaz'ın korkuları senin verdiğin bilgiyle örtüşüyor.

Baratrion düşününce aklıma başka sahneler de geldi. Kurban'da da, Nostalgia'da da vardı at sahneleri.

Guven, görüp napcaksın ki, atını alıp kolunu bacağını kırmak olur mu konargöçerin? Asalet de bir yere kadar.

mavi duvar :)) çok sağol paylaştığın için.